Article publicat en D.S. per justificar un mòdel de plaça bonic peró gens funcional.
Remodelació de la Plaça d'Espanya.
"No només que faci bonic, un espai verd que fomenti la biodiversitat"
La remodelació de la plaça d’Espanya ha estat triada pel COAC per la renaturalització en què pivota el projecte. De fet, Rosa M. Torra Reventós i el seu equip (tècnics municipals del Servei d'Obres Públiques de l'Ajuntament de Sabadell), van rebre l’encàrrec de convertir un espai verd en una infraestructura verda. Dit d’una altra manera: aportar un servei, més enllà del gust estètic.
“No només hi vam posar gespa, sinó tot tipus de plantes d’acord amb el cicle anual de llavor i flor, tot permetent que les abelles i les pol·linitzadores trobin flor”, explica. Es tracta de configurar un espai en repòs també per als petits animalons, que han aconseguit en part gràcies als talussos inclinats. “Creen zones de difícil accés que la gent no trepitja”, explica l’arquitecta. I, per tant, es pot permetre la floració lliure i evitar la sega constant.
A més a mes, hi han plantat pomeres en espatllera d’una varietat lleidatana. Configuren així un petit jardí de producció, en referència als fruiters que es planten dins ciutat. De fet, els pomeres han donat fruita, aquests darrers mesos. “Voliem introduir aquest element agrari a la ciutat, com a aclucada d’ull a no sentir-nos tan desconnectats una realitat de l’altra”.
En segon lloc, també s’ha dissenyat un sistema de recollida de l’aigua de la pluja que el canalitza fins a uns cercles d egrava (també configurats com a punt ornamnetal), pel qual l’aigua es filtra directament al subsòl. “Així evitem que s’aboqui al clavegueram, tot millorant la recàrrega freàtica de la zona”, explica Torra Reventós. A més a més, en cas de pluges torrencials, ajuden a evitar el col·lapse de la xarxa de clavegueres, tot disminuint el cabal punta. “És més saludable per la ciutat, vaja”.
- Rosa M.Torra
Torra Reventós explica que el repte més gran del projecte –estrenat el desembre del 2018– ha estat construir sobre el nus ferroviari que composen les estacions soterrànies d’FGC i Renfe. “Hem construït una nova topografia, amb un llenç ondulat”, explica, després de col·laborar amb les dues entitats.
Font i foto de Diari de Sabadell.